Trondheim Open

trap-cinemateket


Filmserie: Å våge å leve


I samarbeid med Transnational Art Productions (TrAP) og RAKE Visningsrom, viser Cinemateket filmserien Å våge å leve - en samtale om frihet, vandring og kjærlighet, kuratert av Hanan Benammar og Brynjar Bjerkem. Kuratorene presenterer selv to av filmene, The Blessed og Poisonous Roses.

The Blessed
Sofia Djama - Algerie/Frankrike/Belgia 2017
1t 42m, arabisk og fransk tale, engelsk tekst

Regissør Sofia Djamas første spillefilm foregår i den algeriske hovedstaden Alger, noen år etter borgerkrigen som endte i 2005. Amal og Samir gjør seg klare til å feire sin tjuende bryllupsdag, mens de diskuterer hvordan leve videre. Amal snakker om tapte illusjoner og vil forlate landet, og Samir om å fortsatt bygge et liv i hjemlandet. Samtidig vandrer sønnen Fahim og vennene hans rundt i Algers gater, hvor svart humor og hasj hjelper dem å holde rastløsheten i sjakk. Dette fortelles fortettet over en for alle tre dramatisk natt i et tydelig utrygt Alger. Filmen ble belønnet med tre priser ved filmfestivalen i Venezia 2017.

Poisonous Roses
Ahmed Fawzi Saleh - Egypt 2018
1t 10m, arabisk tale, engelsk tekst

Poisonous Roses er en mørk, visuelt vakker og poetisk film av førstegangs spillefilmregissør Ahmed Fawzi Saleh. Filmen foregår i et fattig nabolag i Kairo, der hverdagslivet er preget av stanken og den konstante rytmen fra verkstedene som garver skinn. Lyden av roterende tørketromler som knuser dyrehud og strømmen av giftig avløpsvann former livene til søskenparet Tahya og Saqr. Tahya klamrer seg desperat til broren, men alt han drømmer om er å unnslippe til Europa.  

Global Family
Mélanie Andernach, Andreas Köhler - Tyskland/Etiopia 2018
1t 28m, somali tale, engelsk tekst

Shaash-familien er blitt spredt over hele verden, som følge av borgerkrigen i Somalia. Nå ønsker familiens eldste, 88 år gamle Imra, å forlate sitt eksil i Etiopia. Men hvor skal hun dra? Og hvor kan hun få opphold? Familien og hennes tre godt voksne sønner prøver å stille opp for hverandre, selv om en hel verden skiller dem. For første gang siden oppbruddet må hele slekten av tre generasjoner komme sammen for å løse denne floken og finne et nytt hjem til bestemor. Global Family er en dokumentar preget av oppriktig innsikt, gjort av de tyske regissørene Melanie Andernach og Andreas Köhler.

Valley of Saints
Musa Syeed - India/USA 2012
1t 22m, kashmiri tale, engelsk tekst

Krig og fattigdom er i ferd med å tvinge den unge båtføreren Gulzar til å rømme Kashmir. Men en militær unntakstilstand forhindrer ham og bestevennen fra å flykte. Mens de venter på at forholdene skal bedre seg møter de en ung tilreisende kvinne, villig til bryte det innførte portforbudet for å kunne ta vannprøver og forske på den sterkt forurensede innsjøen. Gulzar faller for henne, og rivalisering og sjalusi truer både vennskapet til kompisen og fluktplanene. Filmen foregår i samfunnet rundt de miljøutsatte og tindrende vakre innsjøene i Kashmir. Slik kombinerer Valley of Saints samtidige problemstillinger med fiksjon. Musa Syeed er basert i USA med foreldre og familie fra Kashmir.

NB! Cinemateket har øl- og vinservering i Bar Ingmar, og generell 18-årsgrense på filmvisninger

Cinemateket
Olavshallen, Kjøpmannsgata 48

27. oktober
Kl 15.00 -
The Blessed (Sofia Djama 2017)
Kl 17.30 - 
Poisonous Roses (Ahmed F. Saleh 2018)

30. oktober
Kl 18.00
Global Family (M. Andernach, A. Köhler 2018)
Kl 20.00
Valley of Saints (Musa Syeed 2012)

Facebookevent: facebook.com/events/506866179830429

www.cinemateket-trondheim.no


TrAP at Cinemateket
In collaboration with Transnational Art Productions (TrAP) and RAKE Visningsrom, the Cinemateket shows the film series «Å våge å leve – en samtale om frihet, vandring og kjærlighet», (Daring to live – a dialogue about freedom, wandering, and love) curated by Hanan Benammar and Brynjar Bjerkem. Two of the films, The Blessed, and Poisonous Roses, will be presented by the curators themselves Saturday the 27th of October.

CINEMATEKET_LOGO_BLACK_CMYK.jpg