Trondheim Open

Paneldebatt

Paneldebatt: Kunstspråk

linje6.jpg

Velkommen til Paneldebatt med tema kunstspråk!

I dag er det et økende krav til, og forventning om, at kunsten skal nå ut til mange og være relevant for publikum, et krav som er både kunstpolitisk og kommersielt begrunnet. Likevel kritiseres kunstfeltet for å støte fra seg store deler av publikum gjennom det vi ofte finner i kunstinstitusjonenes kuratortekster, i kunstkritikker eller i debatter: Art speak, International Art English, eller rett og slett et språk som gir oss en opplevelse av å ikke høre til sirkelen av innvidde som forstår samtidskunsten. Andre igjen vil hevde at det må være rom for et fagspråk med terminologi som diskuterer kunsten på et faglig relevant og høyt nivå, slik det også er på andre samfunnsområder. Er det mulig å beskrive kunsten og åpne den for publikum uten å bli banal og belærende? Hvordan kan vi legge til rette for gode kunstmøter, der publikum møter kunsten med egen erfaringsbakgrunn? Hva kreves det i så fall av institusjonene, kunstnerne og de som formidler? Må vi ikke kunne stole på at kunsten bærer seg selv, uten kunstspråket? Og hva med publikum, hva forventes og kreves av oss


Deltakere i panelet er Gerd Elise Mørland, Silje Sigurdsen, Pia Antonsen Rognes og Anniken Storhaug. Moderator for samtalen er Siri Reinsberg Mørch.

Gerd Elise Mørland (f. 1976) arbeider på Munchmuseet som avdelingsdirektør for formidling. Hun har tidligere vært redaktør for nettidskriftet Periskop.no, arbeidet som høyskolelektor ved Høyskolen i Oslo og Akershus og vært ansatt som kurator ved ulike institusjoner. Hun har i mange år også virket som skribent og kritiker, både nasjonalt og internasjonalt. 

Silje Sigurdsen (f. 1989, Bergen) er utdannet kunsthistoriker ved Universitetet i Bergen og København Universitet, og driver i dag videobloggen Kunzt, Skandinavias første videoblogg om kunst og kunstfeltet. Silje har tidligere arbeidet i galleri og rammeverksted, og har laget innhold til en rekke medier i Norge, blant annet tidligere som kunstanmelder for Bergens Tidende og Aftenposten. August 2017 vant Silje Arne Hestenes Journalistpris for Kunzt og kunstanmeldelsene hun i sin tid laget i videoformat for Bergens Tidende og Aftenposten.

Pia Antonsen Rognes (f.1986, Trondheim) jobber med skulpturelle verk i tekstil. Hun har sin utdanning fra Iceland Academy of the Arts i Reykjavik, og Kunst- og Designhøgskolen i Bergen. I 2015 mottok hun debutantprisen på den 39 Trøndelagsutstillingen for verket «As they believe my lying body», i 2013 mottok hun Kunsthåndverkprisen fra BKH for verket «river i meg venter lokker vekker den som lengter». «Å begjære vold» er Pia Antonsen Rognes sin første store separatutstilling i Trondheim.

Anniken Storhaug (f. 1979) har en mastergrad i kunsthistorie fra NTNU og praktisk-pedagogisk utdanning fra HiAK. Hun har tidligere jobbet på Trondheim kunstmuseum, og har siden august 2017 vært kunstnerisk leder på på Galleri Dropsfabrikken. Storhaug er opptatt av hvordan man kommuniserer kunst ut til publikum og mener at det er for stort gap mellom de som produserer og de som konsumerer kunsten. Hun er også en lidenskapelig kunstsamler på si.

Siri Reinsberg Mørch (f. 1977) er universitetslektor ved NTNU, institutt for lærerutdanning, kunst og håndverksfagene. Hun har tidligere jobbet ved Trondheim kunstmuseum som formidlingsleder og kurator. Hun har bakgrunn i studier i kunst- og håndverksfag fra England, kunsthistorie, pedagogikk og master i Kunstkritikk og Kulturformidling fra NTNU.

Trøndelag senter for samtidskunst (TSSK)
Fjordgata 11

26. oktober kl 18.30

Facebookarrangement: facebook.com/events/2255068471234399

www.samtidskunst.no